El trastorn d’ansietat generalitzada es caracteritza per una ansietat i preocupació excessives i persistents que duren un mínim de 6 mesos. Les persones amb un trastorn d’ansietat generalitzada es preocupen per coses que molt probablement no passaran i que, en cas que succeeixin, son menys dramàtiques i més portables del que ells pensen.
A la persona li resulta difícil controlar la preocupació, i els pensaments relacionats amb la mateixa interfereixen amb les tasques immediates. Els individus amb trastorn d’ansietat generalitzada es preocupen tots els dies per circumstancies rutinàries de la vida, com per exemple la feina, la salut i les finances, la salut dels membres de la família, o assumptes de menor importància (feines de la llar o arribar tard a les cites per exemple). Quan es pateix aquest trastorn, el centre de les preocupacions pot anar canviant d’una cosa a l’altre, es solen tenir preocupacions constants i els que el pateixen, només son capaços de deixar un tema de preocupació quan n’apareix un de nou (2).
A diferencia de les preocupacions normals de la vida quotidiana, les del trastorn d’ansietat generalitzada son excessives, son més penetrants, pronunciades i angoixants; tenen una major durada i es produeixen freqüentment sense que hi hagi desencadenant. Per altra part, les persones amb aquest trastorn, sovint senten un gran malestar degut a la preocupació constant i al deteriorament d’altres aspectes de la seva vida com les seves relacions socials, el seu acompliment laboral, etc.
Les persones amb un trastorn d’ansietat generalitzada solen pensar repetidament en les seves preocupacions, sense ser capaces de trobar una solució, de prendre una decisió o de fer alguna cosa al respecte. Tenen tendència a donar voltes a un tema i es preocupen pels seus possibles errors o fracassos, dificultats reals o imaginaries, i tota mena de possibilitats negatives. Aquest tipus de pensaments produeixen una mena de immobilitat que els impedeix trobar una solució al problema i fa que es quedin en un bucle de preocupacions sense sortida aparent.
A més de l’ansietat i la preocupació, les persones amb un trastorn d’ansietat generalitzada presenten al menys tres dels següents símptomes: inquietud o nerviosisme, cansament, dificultat per a concentrar-se, sensació de bloqueig (ment en blanc), irritabilitat, tensió muscular i trastorns del son. Aproximadament el 3% de la població pateix aquest trastorn en algun moment de la seva vida (3) i és el trastorn d’ansietat més comú, ja que vora el 12% dels pacients atesos per símptomes d’ansietat presenten aquest trastorn. Les dones pateixen aquest problema amb major freqüència que els homes, amb una proporció de 2:1 i l’edat en la que sol aparèixer per primera vegada està en torn als 24 anys.
El trastorn d’ansietat generalitzada pot ser tractat amb fàrmacs o mitjançant la teràpia psicològica (4). El tractament psicològic recomanat per aquest trastorn és la teràpia cognitiu-conductual, ja que aquest tipus de teràpia ha demostrat ser la més eficaç en comparació amb altres tractaments psicològics (5).
La teràpia cognitiu-conductual per al trastorn d’ansietat generalitzada té com a principals objectius reduir i/o eliminar les preocupacions excessives i incontrolables, així com disminuir els símptomes físics de l’ansietat. Amb aquesta finalitat, s’utilitzen varies tècniques com, per exemple: la reestructuració cognitiva, la teràpia de resolució de problemes, l’organització del temps, el mindfulness, l’entrenament en relaxació, l’exposició en imaginació, la dessensibilització i la higiene del son (6).
Referencias
1. American Psychiatric Association. Diagnostic and statistical manual of mental disorders, 5th Edition. Arlington, VA: Authors, 2013.
2. Bados, A.Trastorno de ansiedad generalizada. En Vallejo Pareja, M.A. Manual de terapia de conducta. Madrid: Dykinson, 1998.
3. Alonso J, Angermeyer MC, Bernert S, Bruffaerts R, Brugha TS, Bryson H, et al. Prevalence of mental disorders in Europe: Results from the European Study of the Epidemiology of Mental Disorders (ESEMeD) project. Acta Psychiatr Scand. 2004;109(SUPPL. 420):21–7.
4. National Institute for Health and Clinical Excellence (NICE). Generalised anxiety disorder and panic disorder in adults: management. 2011.
5. Fullana MA, Fernández de la Cruz L, Bulbena A, Toro J. Efficacy of cognitive-behavior therapy for mental disorders. Medicina Clínica. 2012;138(5):215–9.
6. Nezu, A.; Nezu, C; Lombardo E. Cognitive-behavioral case formulation and treatment design: A ploblem solving approach. New York, NY: Springer, 2004.